.

.

Τετάρτη, 3 Μαρτίου 2010

Γρηγόρης Αυξεντίου, ο Σταυραετός της Κύπρου

Μήνυμα απο τον Υπουργό Παιδείας της Κύπρου για την επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου

Αγαπητοί εκπαιδευτικοί, σπουδαστές και σπουδάστριες, μαθητές και μαθήτριες, Τιμούμε σήμερα και μνημονεύουμε το εκλεκτό βλαστάρι της κυπριακής γης, τον Γρηγόρη Αυξεντίου, που με τη ζωή και τη θυσία του λάμπρυνε και δόξασε την πατρίδα του. Έναν ήρωα που στάθηκε στην πρωτοπορία μιας ατέλειωτης σειράς αγώνων για την ελευθερία της Κύπρου και την απαλλαγή της πατρίδας μας από την αγγλική αποικιοκρατία.
Ο Γρηγόρης Αυξεντίου διετέλεσε Υπαρχηγός της ΕΟΚΑ 1955-'59 και υπήρξε μια από τις λαμπρότερες ηρωικές μορφές του απελευθερωτικού μας αγώνα. Γεννημένος στην ηρωοτόκο Λύση, στρατεύθηκε από τους πρώτους στον αγώνα και αγωνίστηκε με όλες του τις δυνάμεις ενάντια στους Άγγλους κατακτητές, με μοναδικό όραμα την ελευθερία και την εθνική δικαίωση της μαρτυρικής μας πατρίδας Κύπρου.
Αποκορύφωμα της ηρωικής δράσης και της προσφοράς του στην πατρίδα υπήρξε ο ένδοξος θάνατός του στο κρησφύγετο του Μαχαιρά, όπου, ως άλλος Λεωνίδας, βροντοφώναξε το «Μολών λαβέ» στους ξένους δυνάστες, θυσιάζοντας τη ζωή του στο βωμό της κυπριακής ελευθερίας, στις 3 του Μάρτη του 1957. Η ηρωική θυσία του Γρηγόρη Αυξεντίου αποτελεί μοναδικό πρότυπο ηρωισμού, που ξεπέρασε τα στενά όρια της μικρής μας πατρίδας και έγινε από τότε σύμβολο αυτοθυσίας και ηρωισμού για όλους τους αγωνιζόμενους λαούς.
Αγαπητοί μαθητές και μαθήτριες, σπουδαστές και σπουδάστριες, Τιμώντας σήμερα την επέτειο της θυσίας του Γρηγόρη Αυξεντίου, υποκλινόμαστε μπροστά στις θυσίες των ηρώων μας και τους ευγνωμονούμε γιατί θυσιάστηκαν για να μπορούμε εμείς σήμερα να ζούμε ελεύθεροι.
Αντλούμε, ταυτόχρονα, από τον επικό εκείνο αγώνα τα ανάλογα μαθήματα και διδάγματα για το μέλλον που ξανοίγεται μπροστά μας.
Έχοντας πάντα στη σκέψη μας το αγωνιστικό πνεύμα και το όραμα της ελευθερίας για το οποίο αγωνίστηκαν και θυσιάστηκαν οι ήρωες του 1955-'59, καλούμαστε κι εμείς σήμερα να συνεχίσουμε τον αντικατοχικό μας αγώνα με ομοψυχία και ενότητα, με στόχο την απαλλαγή από την τουρκική κατοχή και την επανένωση του νησιού μας.
Προσβλέπουμε σε μια δίκαιη και βιώσιμη λύση που θα αποκαθιστά τα δικαιώματα ολόκληρου του κυπριακού λαού, με βάση τα Ψηφίσματα του Οργανισμού Ηνωμένων Εθνών και τις βασικές αρχές και αξίες στις οποίες εδράζεται η Ευρωπαϊκή Ένωση. Με πρότυπο ζωής και αγωνιστικότητας τον Γρηγόρη Αυξεντίου, που τιμούμε σήμερα, ας γίνετε εσείς η νέα γενιά οι μπροστάρηδες στον τιτάνιο αυτό αγώνα για τη δικαίωση της πατρίδας μας.http://aktines.blogspot.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)

Ακούστε  ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε  κλίκ στην εικόνα)
(δοκιμαστική περίοδος )