.

.

Τετάρτη 29 Σεπτεμβρίου 2010

Άλλη μια αυθαιρεσία Επισκόπου: Σε αργία τέθηκε από τον Μητροπολίτη Λευκάδος ο Ηγούμενος της Ι.Μ. Φανερωμένης



Σε αργία έθεσε σύμφωνα με πληροφορίες ο Μητροπολίτης Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλος τον ηγούμενο της Ι.Μ. Φανερωμένης, Αρχιμ. Νικηφόρο Ασπρογέρακα.

Οι πληροφορίες αναφέρουν, ότι η κίνηση αυτή δημιούργησε εντάσεις, όπου λίγη ώρα μετά την ανακοίνωση της απόφασης, μαζεύτηκε πλήθος κόσμου στο μοναστήρι της Ι.Μ. Παναγίας Φανερωμένης, οι οποίοι εκδήλωσαν την αντίθεση τους.

Να αναφερθεί, ότι αμέσως στο Μοναστήρι κατέφθασε Αστυνομική δύναμη ώστε να αποφευχθούν τυχόν επεισόδια, αφού το κλίμα είναι πολύ φορτισμένο από τους ανθρώπους που βρίσκονται κοντά στον Ηγούμενο.

Τέλος, να σημειωθεί, ότι η Ιερά Μονή Φανερωμένης εξέδωσε πριν από λίγο ανακοίνωση, όπου κάνει έκκληση για αυτοσυγκράτηση των πιστών όσον αφορά την απόφαση.

Ανακοίνωση της Μονής Φανερωμένης:

Εκ της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης Λευκάδος απευθύνεται θερμή έκκλησις προς αυτοσυγκράτησιν των πιστών χριστιανών και αποφυγήν πράξεων ευρισκομένων εκτός των ορίων της ευπρεπείας η και του Νόμου.

Ακόμη και όταν αισθανόμαστε την δίκαιη ανάγκη να διαμαρτυρηθούμε, δεν πρέπει να λησμονούμε το πρότυπο της πραότητος το οποίον αποτελεί ο Κύριος ημών Ιησούς Χριστός, όστις «λοιδορούμενος ουκ αντελοιδόρει, πάσχων ουκ η πείλει» (Πέτρου Α’ 2, 23).

Είμεθα βέβαιοι ότι ο Κύριος και η Παναγία Μητέρα του, εις το όνομα της οποίας τιμάται η Ιερά μας Μονή, θα φωτίσει τας διανοίας των αρμοδίων προς άρσιν πάσης γενομένης αδικίας και ανάπαυσιν των καρδιών των πιστών.

Καζάνι που βράζει η Λευκάδα - ΝΕΕΣ Επιστολές Διαμαρτυρίας πιστών

Συγκέντρωση διαμαρτυρίας πραγματοποίησαν νωρίτερα έξω από το Μητροπολιτικό Μέγαρο κάτοικοι της Λευκάδας κατά της απόφασης του Μητροπολίτη Λευκάδος Θεοφίλου να επιβάλει το επιτίμιο της αργίας στον ηγούμενο της Ιεράς Μονής της Παναγίας Φανερωμένης Νικηφόρο. Αιτία της απόφασης του Μητροπολίτη αποτέλεσε, σύμφωνα με πληροφορίες, η μετάβαση του π.Νικηφόρου στο Άγιο Όρος και συγκεκριμένα στη Μονή Ξενοφώντος για την εορτή της Κοιμήσεως της Θεοτόκου χωρίς προηγουμένως να έχει ζητήσει και λάβει άδεια από τον κ.Θεόφιλο. Βέβαια όπως σχολιάζουν στο Amen.gr πρόσωπα που απηχούν τις απόψεις και των δύο πλευρών η χθεσινή απόφαση του Μητροπολίτη είναι η κορύφωση μιας αντιπαλότητας που υπάρχει στις σχέσεις Μητροπολίτη και ηγούμενου από την πρώτη ημέρα της εγκατάστασης του κ.Θεοφίλου στη νήσο.

Επιτροπή των διαμαρτυρομένων, έγινε δεκτή από τον Μητροπολίτη Θεόφιλο στον οποίο επέδωσαν επιστολές με τις απόψεις τους.


«Σας θέτουμε σε τριαντακονταημερη αργία από πάσης ιεροπραξίας μετ’ εκπτώσεως του εκκλησιαστικού οφφικίου και αίρομεν την δοθείσα υπό της εκκλησίας άδεια πνευματικής πατρότητας» αναφέρει σύμφωνα με πληροφορίες, τις οποίες δημοσιεύουμε με κάθε επιφύλαξη, το έγγραφο του Μητροπολίτη προς τον Ηγούμενο στο οποίο εξηγούνται και οι λόγοι της σχετικής και ιδιαίτερα αυστηρής απόφασης. «…δια του κανονικού αδικήματος της άνευ αδείας υπό ημών εγκατάλειψης της εκκλησιαστικής θέσεως για την εις μετάβασιν σας στο Άγιον Όρος και στην Μονή Ξενοφώντος».


Ο ηγούμενος της Μονής ενημέρωσε, σύμφωνα με δηλώσεις του στα τοπικά ΜΜΕ, όλες τις τοπικές Αρχές για την απόφαση του Μητροπολίτη. «Είναι το απαύγασμα των καταστάσεων» δήλωσε ο π.Νικηφόρος στους συγκεντρωμένους δημοσιογράφους και πιστούς.



Παραθέτουμε τις επιστολές διαμαρτυρίας που η ομάδα πιστών έδωσε νωρίτερα στο Μητροπολίτη Λευκάδος Θεόφιλο.

Δ Ι Α Μ Α Ρ Τ Υ Ρ Ι Α

ΠΡΟΣ τον Σεβ. Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο

Σεβασμιώτατε,

Αναγκαστήκαμε να μαζευτούμε εδώ σήμερα για να διαμαρτυρηθούμε για την απόφασή σας να στερήσετε από τους Λευκαδίτες τον εξομολόγο και πνευματικό τους πατέρα, που επί είκοσι και πλέον χρόνια είναι δίπλα στο λαό του νησιού μας.

Η απόφασή σας να θέσετε τον πρώην συνυποψήφιό σας Αρχιμ. Νικηφόρο Ασπρογέρακα σε αργία, αποτέλεσμα συστηματικών απολογιών και διώξεων και να του αφαιρέσετε τον τίτλο του Αρχιμανδρίτη μαζί με το διακόνημα της εξομολογήσεως, που του δόθηκαν από τον αείμνηστο Μητροπολίτη Νικηφόρο, βρίσκει όλους μας σθεναρά αντίθετους και οδηγεί όλη τη Λευκάδα σε απρόβλεπτες εξελίξεις.

Εάν η μετάβαση ενός κληρικού στο Άγιο Όρος, όπως του π. Νικηφόρου σε μία νύχτα για να μετάσχει σε Θεία Λειτουργία χωρίς την άδεια σας, επιφέρει τις ανωτέρω ποινές δεν μπορούμε να σκεφτούμε τι ποινές επιβάλλονται σε σοβαρότερα παραπτώματα.

Οφείλετε λόγω της θέσης σας να είστε άνθρωπος αγάπης και κατανόησης και επιτέλους να αγκαλιάσετε τους Λευκαδίτες ουσιαστικά, τους οποίους ήρθατε εδώ για να διακονήσετε χωρίς ακρότητες και επιβολή της δεσποτικής εξουσίας σας με τρόπους και πρακτικές άλλων εποχών.

Σεβασμιώτατε ο λαός της Λευκάδας ήταν πάντα φιλειρηνικός και ανεκτικός, όμως μην ξεχνάτε ότι όλα έχουν το όριό τους και από εδώ και στο εξής θα πρέπει να αναθεωρήσετε την τακτική σας ΑΝΑΚΑΛΩΝΤΑΣ ΑΜΕΣΑ ΤΗΝ ΑΠΟΦΑΣΗ ΣΑΣ.

ΖΗΤΟΥΜΕ :

1) ΤΗΝ ΑΡΣΗ ΤΗΣ ΑΠΟΦΑΣΕΩΣ ΣΑΣ,

2)ΤΗ ΣΥΝΕΡΓΑΣΙΑ ΜΕ ΤΟΝ ΗΓΟΥΜΕΝΟ ΚΑΙ ΑΔΕΛΦΟΤΗΤΑ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ,

3) ΝΑ ΚΡΑΤΗΣΕΤΕ ΤΗΝ ΕΝΟΤΗΤΑ ΣΤΗΝ ΤΟΠΙΚΗ ΕΚΚΛΗΣΙΑ.

Ακολουθεί η επιστολή του Συλλόγου Λευκαδίων Φίλων του Αγίου ΄Ορους

Συμμετέχουμε στη πάνδημη συγκέντρωση του λαού της Λευκάδας για να διατρανώσουμε όλοι μαζί την υποστήριξη , την συμπαράσταση και την αγάπη μας στον ηγούμενο της Μονής Φανερωμένης, γέροντα Νικηφόρο, υψώνοντας φωνή διαμαρτυρίας και αγανάκτησης για όσα συνέβησαν χθες - 27 Σεπτεμβρίου 2010 -ευχόμενοι η ημερομηνία αυτή να μην καταγραφεί ως αποφράδα ημέρα για την τοπική μας εκκλησία.

Ο κατ΄ ευφημισμόν φιλομόναχος επίσκοπός μας με απόφασή του έθεσε σε αργία τον πατέρα Νικηφόρο και του αφαίρεσε το οφίκιο του Αρχιμανδρίτη που το είχε λάβει από τον μακαριστό Μητροπολίτη μας Νικηφόρο και το έφερε πανάξια πάνω από 20 χρόνια. Απλές διοικητικές πράξεις ενός Δεσπότη με την κυριολεκτική σημασία του όρου που δεν μπορούν να αγγίξουν μέσα στην καρδιά μας το γέροντα Νικηφόρο, πολύ περισσότερο να μειώσουν το πνευματικό και ηθικό ανάστημα του ηγουμένου της Μονής Φανερωμένης ,που όλοι μας τόσα πολλά χρόνια και από τόσο πολύ κοντά γνωρίζουμε και ζούμε. Όμως ο επίσκοπός μας δεν σταμάτησε εκεί, προχώρησε και άλλο και αυτό μας πόνεσε ,πολλούς από μας , μας πόνεσε πολύ. Στέρησε από όλους του Λευκαδίτες και όχι μόνο τον πνευματικό, τον εξομολόγο τους , (ασυνήθιστο αλήθεια τάλαντο για έναν επίσκοπο να προκαλεί ακαριαία τόσο πόνο ).

Εμείς οι φίλοι του Αγίου ΄Ορους έχουμε ίσως ένα λόγο παραπάνω να θλιβόμαστε. Όπως γνωρίζετε το μεγάλο αμάρτημα του πατέρα Νικηφόρου ήταν - κατά τον επίσκοπό μας ότι βρέθηκε στη μεγάλη γιορτή - το Δεκαπενταύγουστο με το Αγιορείτικο ημερολόγιο στο περιβόλι της Παναγίας, στο ΄Αγιο ΄Ορος, (μεγάλη γιορτή για τους Αγιορείτες ο Δεκαπενταύγουστος το Πάσχα της Παναγίας-). Βρέθηκε λοιπόν εκεί ο πατέρας Νικηφόρος και συλλειτούργησε στη γιορτή με τον Ηγούμενο της Μονής Ξενοφώντος. Κι εδώ ακριβώς στάθηκε ο επίσκοπός μας και ως καλός ποιμένας σκέφτηκε αμέσως τις γραφειοκρατικές διαδικασίες……αιτήσεις ,πρωτόκολλα κ.λ.π.

Λευκαδίτες , ο γέροντας Νικηφόρος και η αδελφότητα της Μονής πρέπει να έχουν την ολόθερμη στήριξη και αγάπη μας ,όμως πολύ καλά γνωρίζουμε ότι πολύ περισσότερο το Μοναστήρι και όλοι εμείς έχουμε την ανάγκη του , την παρουσία του ,τον ίσκιο του .

Γι αυτό πρέπει να προσευχόμαστε

Γι αυτό αξίζει να αγωνιζόμαστε

Λευκάδα 28-09-2010

Κείμενο που διαβάστηκε από εκπρόσωπο Πολιτών

Η Παναγιά Φανερωμένη, το Μοναστήρι μας, είναι πηγή παρηγοριάς και ελπίδας σε κάθε πρόβλημά μας, είναι σημείο καθημερινής αναφοράς όλων μας. Όλοι οι Λευκαδίτες οπουδήποτε στον κόσμο και αν βρίσκονται όταν σκέφτονται ή αναφέρονται στη Λευκάδα, η σκέψη τους τρέχει στο Μοναστήρι, που από ένα μικρό εκκλησάκι που ελάχιστοι στέκονταν να ανάψουν ένα κερί, έγινε το σπίτι όλων των Λευκαδιτών σ’ όλο τον κόσμο.

Σήμερα μας φέρνει η ανάγκη να στηρίξουμε το Μοναστήρι μας και τον Ηγούμενό του, πατέρα Νικηφόρο, να κρατήσουμε το λαό της Λευκάδας ενωμένο, να παλέψουμε για μια ενωμένη εκκλησία. Δε χρειαζόμαστε τη διχόνοια και την έχθρα. Την αγάπη έχουμε ανάγκη.


Με την αγάπη, τη σκληρή δουλειά, την ταπεινότητα του πατέρα Νικηφόρου όλα αυτά τα χρόνια βρεθήκαμε δίπλα του, τον βοηθήσαμε και μας βοήθησε, νοιώσαμε το Μοναστήρι κομμάτι της ζωής μας, κομμάτι της καθημερινότητάς μας. Ο πατέρας Νικηφόρος δεν είναι για μας ο πνευματικός. Είναι ο φίλος μας, ο συμπαραστάτης μας. Ξέρουμε ότι έχουμε εκεί πάνω έναν άνθρωπο δικό μας. Έναν άνθρωπο που μας ακούει και είναι έτοιμος να μας βοηθήσει κάθε στιγμή. Βοήθησε τα παιδιά μας, έδωσε την ελπίδα σε όλους μας.


Παράλληλα με τη σκληρή προσωπική του δουλειά, τη σωστή διαχείριση και τη στήριξη της πολιτείας, που αναγνώρισε την προσπάθεια αυτή και στάθηκε αρωγός, το Μοναστήρι απέκτησε αίγλη, προβολή και έγινε σημείο έλξης για όλη την Ελλάδα.


Τώρα ήρθε η ώρα να παλέψουμε όλοι μαζί, να προστατέψουμε όλα αυτά που έχουμε κερδίσει αυτά τα χρόνια. Πρέπει να στηρίξουμε τον πατέρα Νικηφόρο. Δεν κατανοούμε τη μεγάλη και σκληρή ποινή που του επιβλήθηκε. Η ποινή του είναι και δική μας ποινή. Ποινή στον άνθρωπό μας, στον αδελφό μας. Δεν τιμωρείται μόνο ο πατέρας Νικηφόρος, τιμωρείται η όλη του προσπάθεια, τιμωρούμαστε εμείς που σταθήκαμε και είμαστε δίπλα του, που είμαστε τα αδέλφια του. Τελικά η ποινή αυτή στρέφεται απέναντι σ’όλη τη Λευκάδα.

Ζητάμε την άρση της ποινής.
Ζητάμε η εκκλησία να σταθεί την κρίσιμη αυτή στιγμή στο ύψος των περιστάσεων και να ενώσει το λαό.
Ζητάμε τελικά την ΑΓΑΠΗ.

Δ Ε Λ Τ Ι Ο Τ Υ Π Ο Υ του Σωματείου με την επωνυμία
«ΦΙΛΟΙ ΤΗΣ ΙΕΡΑΣ ΜΟΝΗΣ ΠΑΝΑΓΙΑΣ ΦΑΝΕΡΩΜΕΝΗΣ ΛΕΥΚΑΔΑΣ»,
που εδρεύει στη Λευκάδα

Τα μέλη του Σωματείου «Φίλοι της Ιεράς Μονής Φανερωμένης Λευκάδας», ως πιστοί χριστιανοί που παρακολουθούμε με πνευματική εγρήγορση και ειλικρινές ενδιαφέρον τα τεκταινόμενα στην τοπική Εκκλησία της Λευκάδας, αισθανόμαστε ότι ήλθε πλέον ο καιρός να εκφράσουμε ανοιχτά προς τους αρμοδίους, με τον πρέποντα σεβασμό αλλά και την απαιτούμενη παρρησία, τη βαθύτατη ανησυχία και απογοήτευση που μας διακατέχει για όσα συμβαίνουν στα εκκλησιαστικά πράγματα του νησιού μας.

Αναφερόμαστε βεβαίως στο μεθοδικό, ασίγαστο και απηνή διωγμό τον οποίο, από διετίας περίπου, δέχεται ο Καθηγούμενος της Ιεράς Μονής Παναγίας Φανερωμένης και πνευματικός μας πατέρας π. Νικηφόρος Ασπρογέρακας από τον Σεβασμιώτατο Μητροπολίτη Λευκάδος και Ιθάκης κ. Θεόφιλο. Πιο συγκεκριμένα, οι υπογράφοντες είμαστε μάρτυρες μιας διαρκώς ογκούμενης επιθετικής συμπεριφοράς του Σεβασμιωτάτου απέναντι στον πρώην συνυποψήφιό του π. Νικηφόρο, με έντονες υποτιμήσεις της προσωπικότητάς του και αλλεπάλληλες, κάθε λίγο και λιγάκι, κλήσεις του π. Νικηφόρου σε απολογία για ανύπαρκτα ή αστεία «παραπτώματα».


Πρόσφατο - φοβόμαστε όμως όχι και το τελευταίο - δείγμα της δεσποτοκρατικής αυτής αντιλήψεως, αποτελεί η επιβολή σκληρών επιτιμίων στον π. Νικηφόρο, που του στερούν τη δυνατότητα να λειτουργεί και εξομολογεί, αναπαύοντας τις ψυχές μας, όπως έπραττε μέχρι σήμερα.


Ο χαρακτηρισμός της πράξεως, που επέσυρε την πιο πάνω κανονική ποινή, σαν αδικήματος, μόνον ως πρόκληση μπορεί να χαρακτηριστεί: ο π. Νικηφόρος τόλμησε να επισκεφθεί, προσευχηθεί και συλλειτουργήσει μαζί με άλλους κληρικούς σε Μονή του Αγίου Όρους, χωρίς να πάρει την απαιτούμενη τυπική άδεια από το Μητροπολίτη. Πειστήριο για τη διάπραξη του ανήκουστου αυτού «αδικήματος», μία φωτογραφία δημοσιευμένη στο διαδίκτυο, δείγμα και αυτό της ενασχολήσεως σήμερα των Επισκόπων αλλά και της σοβαρότητας με την οποία στοιχειοθετούνται οι εκκλησιαστικές ποινές. Οποιοσδήποτε λογικός άνθρωπος θα ανέμενε αφενός μεν έπαινο για την προσευχητική αυτήν επίσκεψη του Αγιωνύμου Όρους και αφετέρου ίσως κάποια απλή και φιλάδελφη παρατήρηση ή το πολύ μία προφορική επίπληξη, για το ανωτέρω υποτιθέμενο σοβαρό παράπτωμα. Γιατί όμως ο Μητροπολίτης επέλεξε να εξουθενώσει με τόσο ατιμωτικό τρόπο τον πνευματικό μας πατέρα, επιβάλλοντάς του τόσο σκληρές ποινές;


Μας είναι δύσκολο να κατανοήσουμε πώς ακριβώς σκέπτεται, κυρίως όμως σε τι ακριβώς αποσκοπεί ο Μητροπολίτης με τον ψυχολογικό αυτόν πόλεμο σε βάρος του π. Νικηφόρου.


Δεν γνωρίζουμε πως συνδέονται ο αμείλικτος αυτός πόλεμος με την εμμονή του Δεσπότη να μην αναγνωρίζει, όπως σύμφωνα με το Νόμο υποχρεούται να κάνει, τη νόμιμα εκλεγμένη διοίκηση, δηλαδή τον Ηγούμενο και το Ηγουμενοσυμβούλιο, της Μονής.


Πώς μπορεί, άραγε, να συνδέσει κάποιος τη στάση αυτή με τη διαρκή επιδίωξη της Μητροπόλεως για τον ασφυκτικό διοικητικό, κυρίως όμως οικονομικό, έλεγχο της Μονής; Γεγονός είναι ότι στο μικρό μας τόπο γνωριζόμαστε όλοι πολύ καλά, και ως πρόσωπα και ως προθέσεις.


Ένα είναι σίγουρο: οι ποινές που επιβλήθηκαν είναι εντελώς προσχηματικές, αλλού αποβλέπουν και μάς γεμίζουν με αίσθημα κατάφωρης αδικίας που τελέσθηκε σε βάρος του π. Νικηφόρου.


Και για ένα θέλουμε να διαβεβαιώσουμε το Μητροπολίτη: ο καιρός που οι λαϊκοί ήταν παθητικοί δέκτες των όσων άνομων συνέβαιναν στην Εκκλησία πέρασαν ανεπιστρεπτί. Οι λαϊκοί δεν είμαστε σήμερα οικονομικοί και μόνον αιμοδότες της Εκκλησίας. Είμαστε μία ζωντανή και ενεργός φωνή, που πονά και πασχίζει για το καλό της Εκκλησίας. Και όσο αδικίες, όπως αυτή που ζούμε σήμερα, συνεχίζουν να προκαλούνται ή να μην αίρονται, θα ευρισκόμαστε απέναντι σε οποιονδήποτε δεν σέβεται τη μαρτυρική παράδοση αγιότητας και αγώνων που κομίζει η Μάνα μας, η Ορθόδοξη Εκκλησία, σε οποιονδήποτε επιδιώκει ιδιοτελείς σκοπούς και δεν σέβεται το χριστεπώνυμο πλήρωμα της Λευκαδίτης Εκκλησίας.


Η Παναγία ας είναι μαζί μας στο δίκαιο αγώνα μας.

Λευκάδα, 28 Σεπτεμβρίου 2010

Το Διοικητικό Συμβούλιο του

Σωματείου Φίλοι της Ιεράς Μονής Φανερωμένης
Λευκάδας



























































































































































πηγές:Αμην και ρομφαία

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)

Ακούστε  ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε  κλίκ στην εικόνα)
(δοκιμαστική περίοδος )