.

.

Δευτέρα 20 Σεπτεμβρίου 2010

Ιερά Μονή Οσίου Δαβίδ Ευβοίας

Ο υπαίθριος χώρος, εκτός της μονής.

Η είσοδος της Ιεράς Μονής του Οσίου Δαυίδ

Λιθογραφία επάνω από την είσοδο εσωτερικά της Μονής.Άποψη της ανατολικής πτέρυγας της Ιεράς Μονής.

Η βρύση "Ζωοδόχος πηγή" στην αυλή της μονής απο την οποία τρέχει "αγίασμα"

Ο τάφος του γέροντος Ιακώβου Τσαλίκη.

Εσωτερικός χώρος της Μονης.

Δυτική άποψη της Μονής

Θέα απο το καμπαναριό της Μονής.

Το καθολικό της Μονής

Το καμπαναριό της Μονής

Το εσωτερικό του κελιού του Γέροντος Ιακώβου 1

Το εσωτερικό του κελιού του Γέροντος Ιακώβου 2

Το εσωτερικό του κελιού του Γέροντος Ιακώβου 3

Το εσωτερικό του κελιού του Γέροντος Ιακώβου 4

Λίγες μέρες πριν την κοίμηση του, ο Γέροντας Ιάκωβος έγραψε στο σταυρό "Μνήσθητι Κύριε του δούλου σου Ιακώβου Ιερομονάχου"

Ιστορία – Παράδοση:

Στους πρόποδες του βουνού Καβαλάρης στην Έυβοια με υψόμετρο 927 μέτρα, βρίσκεται η μονή του Οσίου Δαβίδ Γέροντος αφιερωμένη στη χάρη της Μεταμόρφωσης του Σωτήρος.

Το έτος της πρώτης οικοδόμησης της μονής δεν είναι ακριβώς γνωστό. Το βέβαιο είναι ότι προϋπήρχε του 1500, αφού ο όσιος Δαβίδ (που έζησε γύρω στο 1550) δημιούργησε τη μονή πάνω στα ερείπια προϋπάρχοντος ναού. Λογικά ο προϋπάρχων αυτός ναός πρέπει να κατεστράφηκε από τους Τούρκους μετά την κατάληψη της Εύβοιας το 1470.

Ο Όσιος καταγόταν από τη Γαρδινίτζα. Νέος ακόμη έγινε μοναχός. Διετέλεσε ηγούμενος της Μονής Βαρνακόβης, ασκήτεψε στο Στείριον όρος και δοκιμάσθηκε από τον οθωμανό άρχοντα της Λιβαδειάς. Πέρασε στην Εύβοια, όπου έκτισε το ναό της Μεταμορφώσεως του Κυρίου, σε σημείο όπου προϋπήρχε παλαιότερος ναός, κοντά στις Ροβιές και όπου συνέρρευσαν σύντομα πολλοί μοναχοί. Η φήμη της αγιότητός του ξαπλώθηκε γρήγορα, από τα θαύματα που έκανε. Η μονή, στα χρόνια του Βυζαντίου φέρεται να είχε τιμηθεί με αυτοκρατορικούς τίτλους, οι οποίοι δυστυχώς καταστράφηκαν κατά την πυρπόλησή της. Ακόμη, Πατριαρχικό σιγίλιο του 1638, επί Πατριάρχου Κυρίλλου, αναγνώριζε την Σταυροπηγιακή και Πατριαρχική αξία της Μονής.

Κατά τη διάρκεια της επαναστάσεως του 1821, οι μοναχοί βοήθησαν στον αγώνα, με αποτέλεσμα νά προκαλέσουν την οργή των Τούρκων, οι οποίοι κατέστρεψαν ολοσχερώς το μοναστήρι, το οποίο ανακαινίσθηκε το 1877.

Σε απόσταση ενός χιλιομέτρου βόρεια της μονής βρίσκεται το “Αγιονέρι”. Κατά την παράδοση, ο Όσιος Δαβίδ χτύπησε με το ραβδί του το βράχο και ανέβλησε καλό, άφθονο και ιαματικό νερό.

http://vatopaidi.wordpress.com/

Δεν υπάρχουν σχόλια:

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)

Ακούστε  ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε  κλίκ στην εικόνα)
(δοκιμαστική περίοδος )