.

.

Κυριακή 5 Φεβρουαρίου 2012

Συνθήκη ACTA: Για τη φίμωση του Διαδικτύου



Η μονοπωλιακή δικτατορία των αφεντάδων και των μηχανισμών τους θέλουν να επιβάλλουν και στο ιντερνέτ το νεκροταφείο της σιωπής.
Οι μηχανισμοί της Νέας Τάξης επεξεργάζονται τρόπους για τη φίμωση των ιστολογίων.

Για τη φίμωση όσων διεκδικούν το δικαίωμα να σκέφτονται.
Διαβάστε το άρθρο: «Ελεύθερα ιστολόγια - "Ήλθεν η ώρα μας"»…



Tα περισσότερα ιστολόγια δεν έχουν ακόμα αντιληφθεί την σημαντική και ανησυχητική αυτή είδηση...



Η κυβέρνηση Παπαδήμου ψήφισε διεθνή συμφωνία για φίμωση του διαδικτύου

Πρίν λίγες ημέρες (26/1/12) στην Ιαπωνία, 22 χώρες της ΕΕ, ανάμεσά τους και η Ελλάδα, υπέγραψαν τη συμφωνία ACTA, για τα "πνευματικά δικαιώματα στο διαδίκτυο", που...
στην ουσία είναι μια συλλογική απόπειρα που στοχεύει στο να μην αναπαράγονται ειδήσεις και ανακοινώσεις από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, ούτε όπως έχουν, ούτε σε μετάφραση, ώστε να μην ενημερώνεται ο κόσμος.

Πέντε χώρες της ΕΕ (Γερμανία, Ολλανδία, Εσθονία, Κύπρος και Σλοβακία) δεν την υπέγραψαν, είτε επειδή διαφωνούσαν, είτε επειδή φοβόντουσαν τις αντιδράσεις των πολιτών τους.

Οι εδώ πολιτικοί μας θεωρούν πρόβατα και την υπέγραψαν χωρίς να ακουστεί ούτε ψίθυρος... Τον περασμένο Οκτώβριο, την ίδια συμφωνία υπέγραψαν οι: ΗΠΑ, Αυστραλία, Ν. Ζηλανδία, Ιαπωνία, Ν. Κορέα, Σιγκαπούρη και Μαρόκο.

Είναι απίστευτο με ποιό τρόπο πλασάρεται η συμφωνία. Την ονομάζουν συμφωνία "κατά της πειρατείας", και έτσι σκέφτεται ο καθένας απλός και απονήρευτος πολίτης: "Το βρίσκω απόλυτα σωστό. Επιτέλους θα σταματήσει η πειρατεία στα μουσικά CD και στις ταινίες DVD".

Aυτό όμως που κυρίως επιδιώκουν είναι το φρένο στην αναπαραγωγή άρθρων, ειδησεογραφικών και άλλων, αλλά και ανακοινώσεων, εικόνων και βίντεο από τη μια ιστοσελίδα στην άλλη, όπως έχει, ή μεταφρασμένη.

Έτσι πιστεύουν πως θα καταφέρουν να κρατάνε τον κόσμο στο σκοτάδι. Συγχρόνως, θα είναι η τέλεια ευκαιρία να εντατικοποιηθεί η παρακολούθηση των χρηστών του διαδικτύου, με την πρόφαση ότι θα πρέπει να εντοπίζονται οι "παραβάτες". Οι καταδικασθέντες θα πληρώνουν πρόστιμα ή θα φυλακίζονται.
(απόσπασμα απο ανάρτηση του kostasxan)

ACTA: τι υπογράψαμε


...Σύμφωνα με τον Θ.Καρούνο, Πρόεδρο της μη κερδοσκοπικής Εταιρείας Ελεύθερου Λογισμικού/Λογισμικού Ανοικτού Κώδικα (ΕΕΛ/ΛΑΚ), “η ACTA (Anti-Counterfeiting Trade Agreement) έχει αποτελέσει αντικείμενο μυστικών διαπραγματεύσεων ανάμεσα σε μια μικρή ομάδα κρατών με κοινές αντιλήψεις για την προστασία της πνευματικής ιδιοκτησίας (39 χώρες που περιλαμβάνουν τις 27 της Ευρωπαϊκής Ένωσης, τις ΗΠΑ, την Ιαπωνία κλπ.). Αποτελεί νομοθεσία αντίστοιχη με τις SOPA και PIPA με στόχο την εισαγωγή επιπλέον ποινικών κυρώσεων για την παραβίαση δικαιωμάτων διανοητικής ιδιοκτησίας, καθώς η πράξη αυτή:
  • απαγορεύει τη χρήση γενικών φαρμάκων προκειμένου να προστατευθούν σήματα και δικαιώματα ευρεσιτεχνίας
  • επιβάλλει στους ιδιώτες Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου (ISPs) να παρακολουθούν τις επικοινωνίες στο Διαδίκτυο και να επιβάλλουν ποινές”....
...
Η συμφωνία, πέρα από τις επιμέρους νομικές και όχι μόνο ενστάσεις, έχει δεχτεί σφοδρή κριτική για το μυστικοπαθές της όλης διαδικασίας, η οποία κατά τον κ. Καρούνο “έχει ξεκινήσει από το 2004 με πρωτοβουλία των lobbyists του Διεθνούς Εμπορικού Επιμελητηρίου. Εκείνη την περίοδο, πρόεδρος του ΔΕΕ ήταν ο τωρινός CEO της Vivendi-Universal Jean-René Fourtou, η σύζυγος του οποίου ήταν η εισηγήτρια της Οδηγίας για την εφαρμογή της προστασία δικαιωμάτων πνευματικής ιδιοκτησίας (IPR Enforcement Directive – IPRED)”. Είναι τέτοια η φύση της συμφωνίας “που τα προτεινόμενα μέτρα δεν θα γινόταν ποτέ δεκτά από ένα δημοκρατικά εκλεγμένο κοινοβούλιο ή οποιοδήποτε άλλο σώμα που να υπόκειται σε στοιχειώδεις κανόνες διαφάνειας και δημοσιότητας” ξεκαθαρίζει ο κ. Καρούνος.
Ανάλογες επισημάνσεις έκανε και ο Γάλλος Ευρωβουλευτής Kader Arif, εισηγητής της ACTA στο Ευρωκοινοβούλιο. Με μια σκληρή ανακοίνωση, χαρακτήρισε την όλη διαδικασία αδιαφανή και πως η συμφωνία είναι προβληματική με δραματικές επιπτώσεις στην ζωή των πολιτών.
Τι είδους επιπτώσεις; Ο κ. Καρούνος είναι διαφωτιστικότατος. “Αν η συμφωνία εφαρμοστεί επιβάλλει σε ιδιώτες Παροχείς Υπηρεσιών Διαδικτύου να παρακολουθούν τη δραστηριότητα των πελατών τους στο Διαδίκτυο και να επεμβαίνουν χωρίς τη συνδρομή της δικαστικής εξουσίας ή των διωκτικών αρχών, ακόμη και εκτός της νόμιμης τους δικαιοδοσίας”.
Πέρα από το προφανές της παραβίασης θεμελιωδών δικαιωμάτων, για τον κ. Καρούνο η συμφωνία δεν έχει να προσφέρει τίποτα το ουσιαστικό στην Ελλάδα.
“Θα είμαστε υποχρεωμένοι να υιοθετήσουμε νομοθεσία που έρχεται σε ευθεία αντίθεση με τα εθνικά μας οικονομικά συμφέροντα, αφού ως εισαγωγείς έργων πνευματικής ιδιοκτησίας δεν έχουμε τίποτε να κερδίσουμε από την αύξηση της έντασης και έκτασης των μέτρων που αφορούν στην καταπολέμηση της πειρατείας. Αντίθετα, αν αποφασίσουμε να κινηθούμε προς την κατεύθυνση μέτρων που στοχεύουν στην ορθολογικότερη τιμολόγηση των προϊόντων διανοητικής ιδιοκτησίας, την παροχή εναλλακτικών μοντέλων αδειοδότησης, όπως το Ελεύθερο Λογισμικό/Λογισμικό Ανοιχτού Κώδικα και το ανοιχτό περιεχόμενο και δεδομένα, μπορούμε να περιορίσουμε την πειρατεία και ταυτόχρονα να αυξήσουμε τις ροές εισοδημάτων προς την τοπική βιομηχανία λογισμικού και περιεχομένου.”
(Απόσπασμα απο το protagon.gr )

Τι είναι το "ACTA" το οποίο υιοθέτησε και η χώρα μας;

Ας πούμε πως αποφασίσατε να πάτε σε καποια σχολή και να μάθετε ένα μουσικό όργανο. Πληρώσατε κανονικά τα μαθήματα σας και αποκτήσατε την γνώση. Αυτή τη γνώση αποφασίσατε να τη μεταλαμπαδεύσετε στα παιδιά σας, στη γυναίκα σας, σε κάποιον δικό σας άνθρωπο. Από τη μια το κόστος των μαθηματων και από την άλλη γιατί όχι;

Κι' όμως! Σύμφωνα με το ACTA είσαστε παράνομοι, καθώς δώσατε αυτή τη γνώση χωρίς πληρωμή. Δωρεάν δηλαδη, καθώς το ACTA την θεωρεί ιδιοκτησία (copyright) κάποιων και μόνο! Σύμφωνα με το ACTA η πράξη σας αυτή θα θεωρείται παράνομη και επιβάλλει μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και ποινές φυλάκισης. Μάλιστα εκτός αυτού, θα έχει δικαίωμα ο ιδιοκτήτης της σχολής μουσικής που σας δίδαξε (επί πληρωμή), να σας ζητησει αποζημίωση, επειδή δώσατε τη γνώση που σας έδωσε (επί πληρωμή), αλλού (δωρεάν).

Καλά, θα αναρωτηθείτε και που θα το μάθει ο οιοσδήποτε αυτό; Πως δηλαδη μεταλαμπαδεύσατε τις επί πληρωμή γνώσεις σας για τη μουσική, στα παιδιά σας (δωρεάν);

Σύμφωνα με το ACTA και πάλι, από τη στιγμη που με καποιο τρόπο ανακατευτήκατε σε καποιο copyright (στη διδασκαλία μουσικής στο παράδειγμα μας), θα παρακολουθείστε ηλεκτρονικά. Κάθε είδος συνομιλίας σας, κάθε επαφή σας, οτιδήποτε μπορειτε να φανταστείτε. Και αν δίκαια η άδικα (με τη λογική του ACTA), κάποιος κρίνει (η απλά σας καρφώσουν) πως εμπλέκεστε σε κάτι τέτοιο, θα πρέπει να υποστείτε τις συνέπειες (μεγάλα χρηματικά πρόστιμα και φυλάκιση).

Μέσα στο πλαίσιο της μεγάλης οικονομικής και ηθικής κρίσης που βιώνουμε κάποιοι θεωρούν ότι έχουν την ευκαιρία να μαντρώσουν την ζωή των πολιτών σε ένα ατελείωτο δαίδαλο από νομοθεσίες και παρανομοθεσίες που ως μοναδικό σκοπό έχουν να προστατεύσουν τα κατεστημένα οικονομικά συμφέροντα.

Δυστυχώς η χώρα μας ακολουθεί ως πρόβατο τις επιλογές αυτές δίχως να φέρνει ουδεμία αντίρρηση. Και δυστυχώς το συγκεκριμένο ζήτημα -της υπογραφής της συμφωνίας ACTA- πέρασε στα μουγκά. Ακόμη και το σημερινό deface του υπουργείου Δικαιοσύνης, στην πραγματικότητα δεν κατάφερε να διαπεράσει την σιωπή των μεγάλων ΜΜΕ, καθώς τα περισσότερα από αυτά απλά ανέφεραν την είδηση χωρίς να κάνουν κουβέντα για την συμφωνία.

Ο περιορισμός αυτός όμως της ελευθερίας του πολίτη ανήκει σε ένα ευρύτερο πλαίσιο. Αυτό της μετατροπής των πολιτών σε υπηκόους και η αναγωγή στην κορυφή της κοινωνικής πυραμίδας των διαφόρων μεγάλων οικονομικών οργανισμών. Και τα κράτη όπως η Ελλάδα αδυνατούν να αντισταθούν στα κελεύσματα αυτά των μεγάλων οικονομικών συμφερόντων.




klassikoperiptosi

1 σχόλιο:

Ανώνυμος είπε...

Αξίζει για Προβληματισμό.Υπάρχουνε Συμφέροντα Διαφόρων Ειδών Πίσω από Όλο Αυτό.

Ακούστε ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε κλίκ στην εικόνα)

Ακούστε  ΡΑΔΙΟ ΦΛΟΓΑ ( κάντε  κλίκ στην εικόνα)
(δοκιμαστική περίοδος )